Medikal, enerji bazlı ve cerrahi metotlarının birini ya da birkaçını kullanarak genital estetik işlemleri yapılabilir.
Her geçen gün kişilerin genital bölge ile ilgili farkındalık düzeyi artmaktadır. Bilgiye ulaşmanın kolaylığı, sosyal medya kullanım oranının artması, bireylerin beklenti ve taleplerinin daha karşılanabilir olması genital estetiğe duyulan ilgiyi her geçen gün artırıyor.
HANGİ DURUMLARDA GENİTAL ESTETİK YAPILIR?
Hastalarımız sıklıkla vajinal genişleme, ilişkide hissizlik, orgazım olamama, vajinada sarkma, idrar torbasında sarkma, idrar kaçırma, vajinal gaz çıkarma, ilişkide ağrı (disparoni), sık ve tekrarlayan enfeksiyonlar, kötü koku, doğum yırtıkları, şekil bozuklukları, büyük dudaklarda ve küçük dudaklarda sarkma, kararma, asimetri, büyük dudaklarda torbalaşma, yaşlı görünüm, dar kıyafetlerde ağrı ve kötü görüntü şikayetleriyle bize başvuruyor.
Bu şikayetlerin genelde bir kaçı bir arada oluyor. Kadının bozulmuş cinsel hayatı, özgüven eksikliği, kısıtlanmış yaşam tarzı zamanla psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Genital estetik uygulamaları ilerleyen yaşla ve doğumlara bağlı travmalarla oluşan deformasyonları düzeltebildiği gibi kozmetik olarak kendi güzellik algısıyla bağdaşmayan genital organların düzeltilmesine imkan veriyor.
Enjeksiyon yöntemiyle yapılan işlemler genellikle medikal tedaviler olarak tanımlanabilir. Örneğin; hyalürinik asit içeren sentetik dolgu malzemeleri, kişinin kendi serumundan ayrıştırılan iyileştirici özelliği olan proteinlerin transferi , LIPOSUCTION (kişinin kendi yağ dokusu transferi), vitamin ve mineral takviyeleri içeren mezoterapi gibi metotlar medikal tedavilerin temelini oluşturur.
Lazer diye tabir edilen enerji bazlı tedavilerde kontrollü ısıl enerji verilerek lokal termal hasar yaratılır. Bölgesel doku yenilenmesini uyarılır. Enerji bazlı tedavilerin kullanım alanları her geçen gün artmaktadır. İdrar kaçırmada, vajinal daraltma, vajinal gençleştirme, vajinal kuruluk tedavisinde tek başına seanslar halinde veya antiaging serumlarla kombine edilerek başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Anestezi ile ameliyathane ve ya klinik ortamında yapılan cerrahi prosedürleri kapsar.
Sık yapılan cerrahi tedaviler ;
1- LABİYOPLASTİ MİNOR( İÇ DUDAK ESTETİĞİ) LABİYOPLASTİ MAJOR (DIŞ DUDAK ESTETİĞİ)
2- VAJİNOPLASTİ (VAJİNA DARALTMA)
3- HOODOPLASTİ ( CLİTORİS ETRAFINDAKİ DERİ KATLANTISI ESTETİĞİ)
4- VENÜS TEPESİ ESTETİĞİ
5- PERİNEOPLASTİ
6-HYMENOPLASTİ
Bu soruya yanıt vermek ve konuyu daha anlaşılabilir kılmak için kısaca kadın genital bölgesini anlatmak, sonrasında bu bölgelerdeki sorunları tanımlamak gerekir.
Kadın genital sistemini dıştan içe; Mons pubis – venüs tepesi (göbeğin aşağısında kalan tüylü kısım), dış-büyük dudaklar (labiyum majus), iç-küçük dudaklar (labiyum minus), klitoris, dış genital organlar ; hymen- himen (kızlık zarı) vagina (vajina), serviks (rahim ağzı),uterus(rahim), tuba uterina (tüpler), overler(yumurtalıklar) iç genital organlardır.
Mons pubis- venüs tepesine genellikle hacim genişletmek ya da hacim azaltmak işlemleri uygulanır. Beyazlatma istemi de yine bu bölge için kullanılan işlemlerdendir.
Dış dudaklar-büyük dudaklar-labiyum majus estetiği ise sarkık, torbalaşmış, yaşlı görüntüyü düzeltmeye yönelik yapılır. Volüm için sentetik ya da yağ dolgusu kullanılır. Küçültme ve gerginleştirme işlemleri ise fazla dokuyu çıkararak germe temeline dayanır.
İç dudaklar- küçük dudaklar-labiyum minus estetiğinde amaç sarkık, kalınlaşmış, koyu renk dokuları çıkartmak, asimetri düzeltmek için yapılır.
Klitoris derisi sarkmasını düzeltme (klitoral hood rezeksiyonu) sarkık,kalın derinin fazlasını çıkararak estetik görüntü elde etmeye yönelik yapılır
Kızlık zarı ameliyatları (himenoplasti ,himenektomi) kızlık zarı üzerinde yapılan küçük cerrahi işlemlerdir.
Vajina daraltma(vajinoplasti) genişlemiş, elastikiyetini kaybetmiş, sarkık dokuları çıkararak daha dar, sıkı vajinal kanal oluşturmaya yönelik ameliyattır.
Ameliyatlar kişinin kendisine özgü planlanır, kombine şekilde birden çok ameliyat eş zamanlı yapılabileceği gibi medikal uygulamalar da ameliyatlara eşlik edebilir.
Tedavi seçenekleri mutlaka bireysel olmalı, kişiye özel düzenlenmektedir.
Doğuştan ya da zamanla oluşan şekil bozuklukları, asimetri, kişinin güzellik algısı doğrultusunda şekillendirme şüphesiz ki hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Zaman zaman cinsel fonksiyonlarda düzelme kadının cinsel tatminini sağladığı gibi aile hayatının iyileşmesine kadar varan olumlu sonuçlar doğurabilir. İdrar kaçırma için kullanılan tedavilerse kesinlikle hayat kalitesini yükseltir. Ciddi anlamda kadın sağlığına hizmet eder.
Risklerine gelince, yapılacak her cerrahi, medikal ya da enerji bazlı müdahalenin bir takım riskleri bulunur. Ancak doğru ve tecrübeli ellerde riskler minimalize edilir.
En zararsız yan etkisi minimal olabilecek kişinin kendi kanından ayrıştırılan faydalı serumun uygulanma metodunda dahi mikroenjeksiyonlar yapılmakta olup kadın genital sisteminin ayrıntılarını bilmeyen hekim dışı uygulayıcılarda komplikasyonlar oluşabilir.
Lazer cihazları deneyimli ellerde gayet başarılı sonuçlar vermekte iken tecrübesiz uygulacılarda genital bölge hasarı oluşabilmektedir.
Ameliyatlarsa tartışmasız kişiye yönelik planlanmalı, hastanın genel sağlık durumu dahil ameliyat öncesi değerlendirilmelidir.
Vajina 8-10 cm uzunluğunda, yaklaşık 2 cm genişliğinde, elastik yapılı, tüp şeklinde bir kanaldır. Vajinanın ön kısmında idrar torbası (mesane), arka kısmında rektum) kalın bağırsağın son kısmı bulunur.
Vajinoplasti, vajinada çeşitli nedenlerle ortaya çıkan gevşeme ve sarkma problemlerinin çözümüne yönelik yapılan bir ameliyattır.
Vajina; hamilelik, normal doğum, doğumlara bağlı iç ve dış yırtıklar, kollajen dokusundaki zayıflık, kilo alıp verme, sigara kullanımı, hormonal bozukluklar, menopoz ve yaşlanma gibi sebeplerle eski fonksiyonunu kaybedebilir. Kaslarda ve bağ dokularda gevşeme, vajinal kanalda genişleme ve sarkmaya yol açabilir.
Vajinal laksasyon dediğimiz bu tabloda vajina penisi kavrayamaz ve her iki partner için hissizlik ortaya çıkar, cinsel ilişki sırasında eşlerin zevk alamamasına hatta kadının ağrı hissetmesine dahi sebep olabilir. Sonuç olarak eşlerin cinsel hayatında sorun yaşaması kaçınılmazdır. Kadının özgüveni zedelenir, cinsel hayat problemleri dışında psikolojik sorunlar doğmaya başlar.
Cinsel hayat dışında dokularda ileri derece genişleme ve sarkma olan hastalarda idrar kaçırma, vajinal gaz çıkarma gibi şikayetler görülebilir . Bu tablo kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür. Kişi spor yapmak, ağır kaldırmak, hatta öksürmek, hapşurmak gibi basit eylemleri yaparken dahi idrar kaçırma, gaz çıkarma korkusuyla sosyal hayatta kısıtlılıklar yaşayabilir.
Vajinoplasti ameliyatı anestezi altında yapılır. Anestezi şekline epidural anestezi ya da genel anestezi altında olabilir. Vajinal kanalın üst ve alt kısımdan kesiler oluşturulur. Esneyen, yapısı bozulan dokular ayrılır, fazla dokular çıkarılır. Genellikle bir gün hastanede takip edilir, ertesi gün taburcu edilir. Yaklaşık 2-3 gün sonra normal gündelik hayatına dönebilir. Doktorunuzun vereceği ilaçlar ve pansuman önerilerine uyulması önemlidir. Dikiş aldırma gerekmez. İç dikişler kendiliğinden eriyen özelliğindedir. Bu sayede dışarıdan herhangi iz görünme durumu yoktur. Cinsel birliktelik 4-6 hafta sonra önerilir.
Vajinoplasti sonrası var olan şikayetlerin çok büyük kısmını tama yakın çözer. Etkisi kalıcıdır.
Vajinoplasti ameliyatında esnasında varsa idrar torbasındaki sarkma (sistosel tamiri) , bağırsak sarkması (rektosel tamiri ), epizyotomi skar revizyonu ( doğumkesisi izinin düzeltilmesi) yapılabilir.
Vajinoplasti sonrası kişi isterse doğum yapabilir, ancak unutulmamalıdır ki doğum sonrası yeniden vajinal genişleme olabilir.
Labiyum latincede dudak anlamına gelmektedir. Kadın dış genital bölümü dudak şeklini andırdığı için bu isim verilmiştir. Labiyoplasti ise bu bölgenin estetik ameliyatı anlamına gelmektedir.
Kadın dış genital sisteminde dışardan bakışla alt kısımdaki tüylü, kabarık ciltle örtülü kısımlara dış dudak( labiyum majus), dış dudakların arasında tüysüz, pembemsi, ıslak dokuya iç dudak( labiyum minor ) denir. Vajinanın girişine yakın bulunan iç dudaklar her kadında farklı renk ve boyuttadır. İç dudakların şekillendirilmesi amaçlı yapılan ameliyatlara labioplasti minora ameliyatı denir.
Labiyoplasti her geçen gün daha sık talep edilir duruma gelmiştir. Bunun nedeni kişinin gerçek anatomik bozukluğunun düzeltilebilir olmasını farketmesi ve bazen sadece güzellik algısı nedeniyle görüntünün değişmesi istemi olabilir.
Tıbbi açıdan bakarsak iç dudakların dış dudakları biraz taşması doğal kabul edilir.
Asimetrik görünüm hafif düzeyden ileri düzeye değişkenlik gösterebilir.
Hiperpigmentasyon yani renkte koyulaşma da labiyoplasti nedenlerindendir.
Hipertrofik dediğimiz iç dudaklar kalın, etli, sarkık yapıda olmaktadır. İç dudaklardaki sarkmalar ve doku boyutunda artış sürtünmeye, ağrılı ilişkiye, sık enfeksiyona, terleme ve kötü kokuya sebep olabilir. Tayt, mayo giymeyle dışardan rahatsız edici görüntü oluşabilir.
Ameliyata hazırlık olarak bölgenin epilasyonunun yapılmış olması gerekir. Ameliyat lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Cerrahi hazırlığı takiben işaretlemeler yapılır. Cerrahi teknik, yapılacak cerrahi prosedürler hastanın muayenesine ve doktor hasta fikir alışverişine göre şekillendirilir.
Teknik olarak oldukça fazla yöntem vardır. Genel olarak clitoris korunur, labiyumların boyutları küçültülür, ek cerrahi prosedürler uygulanır. Medikal destek tedaviler uygulanır. Örneğin dış dudak volüm artırılmak isteniyorsa dolgu, lipodolgu gibi medikal tedaviler de eş zamanlı uygulanır.
Ameliyat sonrası hasta aynı gün ya da bir gece yatırılarak izlenir. İç dudaklar oldukça hassas olmasına rağmen ameliyat sonrası verilen ilaçlar ve pansumanlarla ağrı minimalize edilir. 2-3 gün içinde hasta normal gündelik hayatına dönebilir. Cinsel birleşme 4-6 haftalık süre sonrasında olabilir.
Nadiren hasta ikinci kez labiyoplasti ameliyatı olmak zorunda kalabilir. Bu ameliyata revizyon (düzeltme)labiyoplasti denir. Enfeksiyon, doğru olmayan cerrahi teknik, kötü yara bakımı gibi nedenlerle ilk ameliyat yetersiz ve ya başarısız olduğu durumlarda yapılır
Operasyon talebi için 18 yaş üzerinde olmak yeterlidir, evli ve doğum yapmış olma şartı bulunmamaktadır.
Vajinayı çevreleyen dokulardan, üzeri tüyle kaplı, içi süngerimsi, yağ dokusu içeren kısma dış dudaklar ya da büyük dudaklar denir.
İlerleyen yaş, menapoz, hızlı kilo alıp verme, bazı hormonal hastalıklar dış dudaklarda sarkmalara, dolgunluk kaybına, kırışmaya, torbalaşmaya neden olabilir. Dış dudakların normalden sönük olması genital bölgeyi yaşlı göstermekte, iç dudakları orantısal olarak sarkık göstermektedir.
Dış dudaklardaki bu problemleri gidermek için dolgu maddeleri kullanılır. Dolgu maddesi olarak hastanın kendisinden alınan yağ dokusu (liposuction yöntemiyle) özel işlemden geçirilerek dış dudaklara enjekte edilir. Liposuction dışında normalde vücutta da bulunan, görevi dokulara dolgunluk vermek olan hyalüronik asit dolguları da kullanılabilir. Böylece istenen volüme ulaşılır, kırışık, yaşlı görünümün önüne geçilir.
Volüm artırmaya yönelik işlemler lokal anestezi altında yapılabilir. Klinik ortamında hastaneye yatış gerekmez. Hasta aynı gün evine gidebilir. Gündelik yaşamına dönebilir. Enfeksiyon riskine karşı 1 hafta hamam, sauna, havuz kısıtlanır. Cinsel birleşme 10-15 gün kısıtlanır.
Nadiren hastalar labiyum majus büyüklüğünden de şikayetçi olabiliyor. Bu hastalara Liposuction yöntemi ile fazla yağ doku aspirasyonu yapılabilir. İleri derece büyük hacimli olan dış dudaklara ise labiyum majora plasti (dış dudak estetiği ameliyatı) yapılır. Fazla doku çıkarılır. İstenen daha az volümlü, gergin dış dudak görüntüsü sağlanır.
Ameliyat sonrası hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu olabilir. 2-3 gün sonra normal gündelik hayatına dönebilir. Cinsel birliktelik 4-6 hafta kısıtlanır.
Kadın orgazmı temelde klitoral ve vajinal yolla olmaktadır. Klitoris oldukça hassas bir organdır. Klitoral uyarılma dokunma ve sürtünmeyle sağlandığı için mastürbasyonla ve eşle cinsellikte klitoral orgazm daha sık deneyimlenir.
Vajinal orgazm için vajende uygun ıslaklık olmalıdır. Vajinal sürtünmeyle, uygun sürede, ritmik hareketlerle vajinal orgazm sağlanır. Eş performansı dahil birden çok koşul gerektirdiği için daha nadir deneyimlenir.
Toplumumuzda maalesef bir çok kadın orgazm olamıyorum, hiç orgazm deneyimleyemiyorum, ilişkide zevk alsam da orgazm olamıyorum şeklinde kadın doğum hekimine başvurmaktadır.
Cinsellikte haz alınan erojen bölgelere yapılan işlemler orgazm sıklığını artırabilir
Cinsel uyarıyı artırmak için genital erojen alanlara yapılan O Shot uygulaması, G noktası duyarlılığını artırmak için G noktası aşısı, sürtünme hissini artırmak için vajina daraltma, ıslaklık artışı için vajinal yenileme, vajina gençleştirme yapılabilecek işlemlerden bazılarıdır.
G noktası vajinanın iç kısmında bulunur. Boyutu, varlığı, şekli değişkendir. Vajinanın diğer kısımlarına kıyasla daha hassas, sinir dokusundan zengin bir alandır. Genellikle vajinanın girişinden 2-3 cm sonra başlar. Vajina ön duvarında bulunur. Ağ şeklinde yaygın, duyarlı alanlar olabileceği gibi çoğu kadında tespit edilemeyecek kadar küçük de olabilir.
Cinsellikte ve mastürbasyonda kadının kendisinin de deneyimleyeceği gibi vajina girişi, klitoris ve vajina ön duvarının uyarılması sonucu alınan haz daha fazladır. Yapılan çeşitli işlemlerle haz alanlarının duyarlılığı artırılabilir. Özellikle G noktasının desteklenmesi için yapılan enjeksiyonlar sonrası kadınlar cinsellikte artan hazdan söz etmektedir.
G noktası augmentasyonu (desteklenmesi- büyütülmesi) için hyalürinik asit içeren sentetik dolgu maddeleri ve ya kişinin kendisinden alınan yağ dolgusu vajina ön duvarına enjekte edilir. Vajina ön duvarındaki tahmini G noktası alanı yükseltilir ve alan büyütülür. Cinsellikte penisin G noktasına teması artar, bu sayede cinsel haz ve orgazm sıklığı artar. Etkisi hemen başlar, uygulanan dolgu maddesinin çeşidine göre yılda 2-3 kez tekrarlamak gerekebilir.
O Shot yani Orgazm aşısında ise kişinin kendi kanından alınan iyileşmeyi hızlandıran, doku tamirini, kollajen ve yeni damar oluşumunu artıran serum(plateletten zengin plazma) kısmı vajina girişine, vajina ön duvarına, klitoris etrafına enjekte edilir. Erojen ağ uyarılır ve hassasiyeti artırılır. Sürtünmeyle kadının aldığı haz artar ve vajinal orgazm sıklığında artış sağlanır.
Orgazm aşısının bilinen bir yan etkisi yoktur. Yanıt yaklaşık bir hafta sonra başlar. Aşının ıslaklığı da artırdığı yönde çalışmalar mevcuttur. Yanıt miktarı her kadında farklılık gösterir, tekrarlayan dozlar hasta istemi doğrultusunda yapılabilir.
Klitoris kadın cinselliğinde oldukça önemli bir organdır, genital sistemindeki uyarılmaya en hassas dokudur. Yapısında yoğun sinir uçları ve kılcal damarlar bulunur. Labium minus denen küçük dudakların birleştiği kısmın üstünde bulunur. Üzeri penisdeki sünnet derisine benzeyen bir cilt katlantısıyla örtülüdür . Bu cilt katlantısına Klitoral Hud (clitoral hood) denir. Bazen Klitoral Hud oldukça sarkık olabilir. Klitoris üzerinde fazla dokunun ameliyatla çıkarılmasına klitoral hudoplasti (clitoral hoodoplasty) denir. Klitoris korunarak cinsel hazzın devamı sağlanır. Ameliyat sonrası iyileşme oldukça hızlıdır. Doğru teknik kullanımı ve ameliyat sonrası iyi yara bakımıyla yara izi minimaldir.
Hudoplasti yaptırmak için yaş kısıtlaması ya da evli olma şartı bulunmamaktadır. 18 yaşını dolduran genç kızlarda anatomik olgunluk sağlanır. Doğuştan klitoris derisi ve iç dudaklar kalın, sarkık ya da asimetrik olabilir. Aynı zamanda sonradan sık mastürbasyon, sürtünme gibi nedenlerle hem klitoris derisinde hem de iç dudaklarda sarkma, kalınlaşma görülebilir.
Hudoplasti sıklıkla labiyoplasti ile birlikte yapılır. Sonuçları kozmetik olarak oldukça başarılıdır.
Hudoplasti halk arasında klitoris estetiği olarak bilinse de hudoplasti ameliyatında klitoris korunur.
Kliteromegali denen klitorisde aşırı büyüme olan hastalarda klitoris estetiği yani kliteroplasti yapılır. Hudoplastiden farklı bir cerrahi teknik kullanılır.
Kızlık zarının onarılması işlemidir. Kalıcı ve geçici olmak üzere iki çeşidi vardır. Detaylı bilgi için ” Kızlık Zarı ” başlığına tıklayabilirsiniz.
Kızlık zarının cerrahi olarak açılmasına Hymenektomi (himenektomi) denir. Hymen (kızlık zarı) doğuştan var olan vajina girişindeki ince bir zardır,çeşitleri oldukça fazladır. Kızlık zarı üzerinde adet kanının ve vajinal sekresyonların atılması için küçük bir açıklık bulunur. Nadiren doğuştan bazı kızların zarı tamamen kapalı olabilir, tıbben bu duruma imperfore hymen denir. Ergenlik döneminde adet kanı akmayıp içerde birikince adet döneminde genç kız yoğun sancı hisseder. Tek seçenek kadın doğum doktoru tarafından kapalı zarın üzerine küçük açıklık oluşturulmasıdır. Bu işleme Hymenektomi denir.
Diğer nadir uygulama alanı, vajinismus hastalarında, kızlık zarı nedenli, ilk gece korkusu yaşayanlarda doktor tarafından zar açılabilir. Muayene sonrası özellikle kalın kenarlı, ilk ilişkide ağrı ve yoğun kanama beklenen hastalarda vajinismus tedavisine destek olmak amaçlı Hymenektomi yapılabilir.
Sorularınızı Whatsapp üzerinden bize iletin. En kısa zamanda cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.
Randevu almak için hemen bizi arayın.