YDA Center A-Blok Kat-10 No:415, Çankaya / ANKARA
Miyomlar, rahmin düz kaslarından meydana gelen genellikle iyi huylu tümörlerdir.

Oldukça sık görülür. Kadınların yaklaşık yarısında 40’lı yaşlarda miyom görülür. Miyomu olan kadınların ise sadece bir kısmında belirtiler oluşur. Miyom belirtileri az olan hastalarda miyomlar rutin muayenelerde fark edilebilir. Miyomun belirtileri rahim içindeki yerine ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir. Sık görülen belirtileri; aşırı adet kanaması, ara kanama, ağrı, basınç hissi, idrar yaparken zorluk , cinsel ilişkide ağrıdır. Sayı olarak bir tane olabileceği gibi rahmin her yerinde irili ufaklı oluşabilir.

Miyom oluşumunda genetik faktörlerin yeri önemlidir. Bazı ırklarda daha sık görülür. Anne, teyze, ablada miyom olması miyom görülme sıklığını artırır. Özellikle östrojen hormonu fazlalığı ya da reseptör aktivite fazlalığında miyomlarda artış görülür. Menopoz dönemimde miyomlarda sıklıkla hormonlar azaldığı için küçülme görülür. Yaş diğer önemli bir faktördür. Obezite durumunda, sigara kullanımında ve bazı kimyasallara maruziyette miyom sıklığında artış görülmüştür.

Rahimde miyom farklı yerlerde olabilir. Belirtileri ve tedavileri de buna göre değişkenlik gösterir.

SORUNUZ MU VAR?

Aşağıdaki cevaplar sizin için yeterli değilse sorularınızı Whatsapp üzerinden bize iletin. En kısa zamanda cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve/veya randevu almak için hemen bizi arayın.

MİYOM ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Miyomlar yapı olarak aynı şekildedir. Ancak yerleşim yeri miyom hastalığının belirtilerini ve tedavisini değiştirebilir. Bir kadında miyomlar birden fazla yerde eş zamanlı bulunabilir.  Yerleşimine göre miyomlar aşağıdaki gibi sınıflandırılır. Basitçe;

Submukoz miyomlar: Rahmin en içinde yerleşen rahim iç boşluğuna uzanım gösterebilen miyomlardır. Kanama düzensizliği, ara kanamalar, kısırlık nedeni olabilir.

İntramural miyomlar: Rahmin duvarında yerleşen miyomlardır. Rahimde miyom belirtileri  kanama artışı ve çevre organlara bası şeklindendir. Büyüklüğüne ve sayısına göre ağrı yapabilir.

Subseröz miyomlar: Rahmin en dışına doğru büyümüş olan miyomlardır. Sıklıkla kanama düzensizliği yapmaz. Ağrı, kabızlık, şişlik yapabilir.

MİYOM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Miyomlar genellikle adet miktarında ve süresinde artışa neden olur. Ara kanamalar sık görülür. Yerleşim yerine ve boyutuna göre adet sancısı, kasık ağrısı, ilişkide ağrı yapabilir. Bazen kısırlık nedeni olabilir. Karında şişlik, kabızlık, sık idrara çıkma, böbreklere bası erken doğum, düşük, diğer belirtileri olabilir. Kanama fazlalığı kansızlık yapabilir.Menopozda miyom belirtileri postmenapozal kanama olarak görülebilir.

MİYOM TEDAVİSİ NEDİR?

Belirti vermeyen küçük miyomlar 3-6 ay aralıklarla takip edilir. Şikâyet oluşturan ve boyut olarak ileri düzeyde olan miyomlara tedavi planlanır. Ameliyat miyom için asıl tedavi şeklidir. Miyom ameliyatının şeklinde miyomun tipine, yerleşim yerine, belirtilerine göre ve hastanın durumuna göre karar verilir. Menopoz döneminde olma, çocuk istemi gibi değişkenler tedavi şeklini değiştirebilir.Miyom ameliyatı ortalama 1 saat sürmektedir.

Ameliyatla tedavide sadece miyomlar temizlenebilir. Ya da rahim tamamen alınabilir. Ameliyat tekniği kapalı ya da açık cerrahi yöntemler olabilir. Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi genellikle bir iki gündür. Yaklaşık 1 hafta sonra günlük hayata dönülebilir.

AMELİYATSIZ MİYOM TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Hastalarımızın sıklıkla sorduğu ameliyatsız miyomdan kurtulabilir miyim sorusu günlük pratiğimizde oldukça sık karşımıza çıkar. Tedavi planlanıyorsa sıklıkla ameliyatla organ koruyucu cerrahi öncelikli olacak şekilde miyomlar çıkarılır, günümüzde alternatif yöntemlerle miyom tedavi çalışmaları da mevcuttur.

 İlaçla yapılan miyom tedavisi:

Hormon bağımlı olduğu bilinen miyomların tedavisinde östrojen azaltılarak suni menopoz oluşturulur. Hormon ilaçları arasında en sık kullanılanlar GnRH analoglarıdır. Ancak bu ilaçların kemik erimesi ve ateş basması gibi yan etkileri vardır. Kullanımları kısıtlıdır.

Girişimsel radyolojik tedaviler:

Girişimsel radyolojik işlemlerden olan uterin arter embolizasyonu yöntemi ile miyomun beslenmesi durdurulabilir. Ancak damar tıkayan maddeler diğer damarları da tıkayabileceğinden çeşitli riskleri bulunur.

Radyofrekans ablasyon metodu diğer bir girişimsel, ancak kullanımı kısıtlı bir tedavi yöntemidir.

MİYOM KANSERE DÖNER Mİ?

Miyomlar genellikle iyi huylu tümörlerdir. Büyük boyutlu, hızlı büyüyen miyomlar sarkom denen kanser türü ile ilişkili olabilirler. Sarkomlu yani kanserli miyom belirtileri de tipik miyom belirtileriyle neredeyse aynıdır, hızlı büyüyen kitle, yoğun kanamalar ayırt edici olabilir. Bu grup hastalarda ameliyat ertelenmez.

ADENOMİYOZİS NEDİR?

Uterusun iç tabakasındaki (endometrium) hücrelerin uterusun kas tabakası (miyometrium) içine doğru büyümesi durumuna adenomiyozis denir. Normalde, endometrial doku uterusun içinde büyür gebelik oluşması için kalınlaşır gebelik oluşmayınca her ay adet döngüsünde kanama ile dökülür. Ancak, adenomiyozisli kadınlarda, endometrial doku miyometriyuma doğru büyür ve dökülemez, bu da uterusun normal kasılıp gevşemesine engel olur. Nedeni net olarak bilinmese de, yaş ve hormonların etkisi olduğu düşünülmektedir.

Adenomiyozis, ağrılı ve yoğun adet kanamaları, karın ağrısı ve büyümüş bir uterus ile ilişkili olabilir. Nadiren, adenomiyozis infertiliteye (kısırlığa) neden olabilir.

Adenomiyozis tanısı koymak için fizik muayene, ultrason, MRI veya biyopsi gibi testler gerekebilir. Nadiren miyomla karışabilir.

Adenomiyozisin tedavisinde ağrıyı hafifletmek için ilaçlar, hormonal tedaviler, cerrahi müdahaleler veya rahim alınması (histerektomi) bulunabilir.

DİĞER KADIN HASTALIKLARI
ADET DÜZENSİZLİĞİ

Adet Düzensizliği Nedenleri ve Zararları Nelerdir?

İDRAR KAÇIRMA

İdrar Kaçırma Nedir? İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

ÇİKOLATA KİSTİ (Endometriozis)

Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

ENDOMETRIAL HIPERPLAZI

Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması)

GENİTAL SİĞİL

Genital Siğiller HPV (Kondilom) – Belirtiler ve Tedavisi

JİNEKOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ

Jinekolojik Tanı ve Tedavi Yöntemleri

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Polikistik Over (PKOS) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

RAHİM SARKMASI

Rahim Sarkması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

VAJİNAL ENFEKSİYONLAR

Vajinal Enfeksiyonlar Nedir? Vajinal Mantar Belirtileri

VAJİNAL KURULUK

Vajinal Kuruluk Nedir? Vajinal Kuruluk Belirtileri

YUMURTALIK (OVER) KANSERİ

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

YUMURTALIK KİSTLERİ

Yumurtalık Kistleri Nedir? Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?