YDA Center A-Blok Kat-10 No:415, Çankaya / ANKARA

JİNEKOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ

Jinekolojik tanı testleri, kadın üreme sistemi ile ilgili sağlık sorunlarının teşhis edilmesi için kullanılan çeşitli tıbbi teknikleri içermektedir. Bazı yaygın jinekolojik tanı yöntemleri ve testleri şunlardır:

Doktorun, kadının genital bölgesini inceleyerek ve iç genital organları elle muayenesiyle yapılan fiziksel bir muayenedir.

Jinekolog tarafından yapılan vajinal muayene, vajina, rahim ve yumurtalıkların fiziksel olarak incelenmesini içerir. Bu test, enfeksiyon, kist veya tümör gibi jinekolojik problemleri tespitinde yardımcı olabilir.

Kan testleri, rutin kan değerlerinin bakılmasını içerir. Tam kan sayımı ve diğer parametrelerle kansızlık enfeksiyon gibi hastalıklar tespit edilir.

Smear testi rahim ağzındaki hücrelerin incelenmesi için yapılan bir tarama testidir. Vajinal muayene esnasında örnek almak için rahim ağzındaki hücreler özel çubuklarla kazınır bu hücreler patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir.

Ultrasonografi, kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde sıklıkla kullanılır. Karın ve pelvik bölge görüntülenir. Bu test, rahim, yumurtalıklar ve diğer pelvik organları inceler.

Kolposkopi, Pap smear testi sonucunda anormal hücreler tespit edildiğinde veya HPV testi pozitif olduğunda kullanılır. Kolposkopi rahim ağzını mikroskop şeklinde büyütür. Rahim ağzındaki hücreler çeşitli sıvılarla maruz bırakılarak patolojik görünüm varlığında biopsi alınır.

Biyopsi, dokunun kanserli olup olmadığını belirlemek için örnek alınmasıdır.

Hormon testleri, kadın üreme sistemi ile ilgili hastalıkların teşhisinde sıklıkla kullanılan kan testtir. Yumurtlama fonksiyonlarının kontrolü için östrojen, progesteron, luteinize edici hormon (LH) ve folikül stimüle edici hormon (FSH) gibi hormonların kan düzeylerine bakılır. Hormon seviyelerinin ölçülmesi, polikistik over sendromu, menopoz veya infertilite gibi sorunların tanısında yardımcı olabilir.

Bu jinekolojik tanı yöntemleri, sağlık uzmanlarına çeşitli jinekolojik sorunların tanısında yardımcı olmaktadır. Hastaya, hastalığa ve belirtilere bağlı olarak, doktorlar bu tanı yöntemlerinin bir ya da bir kaçını isteyebilirler, gerekli görüldüğü durumlarda daha spesifik testler yapılabilir.

SORUNUZ MU VAR?

Sorularınızı Whatsapp üzerinden bize iletin. En kısa zamanda cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve/veya randevu almak için hemen bizi arayın.

DİĞER KADIN HASTALIKLARI
ADET DÜZENSİZLİĞİ

Adet Düzensizliği Nedenleri ve Zararları Nelerdir?

İDRAR KAÇIRMA

İdrar Kaçırma Nedir? İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

ÇİKOLATA KİSTİ (Endometriozis)

Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

ENDOMETRIAL HIPERPLAZI

Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması)

GENİTAL SİĞİL

Genital Siğiller HPV (Kondilom) – Belirtiler ve Tedavisi

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Polikistik Over (PKOS) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

RAHİM SARKMASI

Rahim Sarkması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

MİYOM

Miyom Nedir? Miyom Belirtileri Nelerdir?

VAJİNAL ENFEKSİYONLAR

Vajinal Enfeksiyonlar Nedir? Vajinal Mantar Belirtileri

VAJİNAL KURULUK

Vajinal Kuruluk Nedir? Vajinal Kuruluk Belirtileri

YUMURTALIK (OVER) KANSERİ

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

YUMURTALIK KİSTLERİ

Yumurtalık Kistleri Nedir? Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?