YDA Center A-Blok Kat-10 No:415, Çankaya / ANKARA
KIZLIK ZARI
Kızlık zarı tıbbi terim olarak Hymen (himen), halk arasında ise bekaret zarı olarak bilinir. Vajinanın hemen girişinde bulunan embriyolojik dönemden kalan ince bir yapıdır.

Yapısı her bireyde farklı olan kızlık zarının tıbben bir görevi yoktur. Ama çocukluk çağında enfeksiyon önleyici olabileceği düşünülmektedir. Dışardan bakınca görmek zordur. İç dudakların arasında vajinanın girişinde bulunur. Genellikle vajinayı tam kapatmaz, yapısında küçük bir açıklık bulunur, bu sayede adet kanı ve vajinanın ıslaklığını sağlayan mukus benzeri akıntı dışarı atılabilir. Yapısı, kalınlığı, açıklık miktarı, esnekliği her kadında farklılık gösterir.

Sık görülen çeşitleri:

  • Anuler tip hymen: Düzgün kenarlı ortada yuvarlak bir açıklığın bulunduğu tiptir.
  • Septalı tip hymen: Anuler tipe benzer orasından bir zar geçer kızlık zarını ikiye ayırır.
  • Kribriform tip hymen : Zar kapalı şekildedir. Üzerinde küçük elek gibi delikler bulunur.
  • İmperfore tip hymen: Bu tipte kızlar zar tam kapalı olarak doğar. Adet görme yaşı gelince karın ağrısı, adet görememe şikayetiyle doktora başvururlar. Muayenede kapalı zar görülür. Küçük cerrahi bir işlemle (himenektomi) zar açılır.

Kızlık zarı açma ameliyatı kısa süren, lokal anestezi ile yapılabilen bir ameliyattır.

MERAK EDİLENLER

Kızlık zarı muayenesi hassas bir muayenedir. Mutlaka kadın doğum hekimi tarafından yapılmalıdır. Muayene ağrısız, bir kaç dakika içinde bitecek kadar kısadır. Hekiminiz muayene sonrası hymende yırtılmanın ne zaman ve ne kadar olduğu hakkında da bilgi verebilir.

Muayene sırasında hekiminizin bozulmamış zarı bozma ihtimali yoktur. Dış dudaklardan uygun şekilde aralayıp gererek zarın yapısını inceler. Hymen (kızlık zarı) çeşidi çok fazladır. Zarın değerlendirilmesi tecrübe gerektirir. Kişinin kendi ya da hekim dışı birinin yapacağı muayene, zarı zedeleyebilir.  Aynı zamanda doğal çentikler bozulmuş zar gibi yanlış yorumlanabilir.

 

Tıbben erişkin bir kadında kızlık zarının önemli hiç bir fonksiyonu yoktur. Bebeklik ve çocukluk döneminde enfeksiyon daha sık görülmektedir. Bu yaşlarda  vajinal enfeksiyonu önleyebileceği düşünülmektedir. 

Muhafazakar toplumlarda sosyolojik ve dini anlamda yeri büyüktür; bekaretin, el değmemişliğin, namusun simgesidir. 

Yapısal olarak bazı kızların zarı esnektir ve ortadaki açıklık geniş şekildedir. Ortadaki geniş açıklık  nedeniyle ilk birliktelikte kanama olmaz. Ya da leke şeklinde az miktarda kanama görülür. Ancak bekaretin sosyolojik önemi fazla olan ailelerde kızlık zarının kanamaması ciddi sorun yaratabilir. Böyle bir durumda mutlaka kadın doğum hekimine muayene olmanız gerekir. Doktorunuz zar hakkında sizi bilgilendirip muayene sonrası sizi yönlendirebilir.

Kızlık zarının bozulması için içeriye penis, parmak gibi bir cisim girmesi gerekir. Şiddetli sürtünme, sert masturbasyon ya da darbe alma durumlarda  hasar oluşabilir. 

Hafif bir yükseklikten düşmekle, hafif darbelerle kızlık zarı genelde korunur.

Kızlık zarı bozulunca yapısına göre değişmekle birlikte bir miktar kanama olur. 

Kadın doğum doktoru tarafından yapılan hassas bir muayenede zarın yapısı, bozulup bozulmadığı, kabaca ne zaman bozulduğu anlaşılır.

Kızlık zarı yapı olarak oldukça incedir. Her kızlık zarı şekli farklı olduğu için kanama miktarı da değişkendir. İlk birliktelikte ön sevişme ile vajinal ıslaklık ve kayganlık artarsa vajina esneyip gevşeyeceği için, kızlık zarı da çeşidinden bağımsız olarak gevşeyebilir. Ağrı minimal, kanama miktarı leke şeklinde az olur. 

 Genelde ilk ilişkide açık pembe renkli kısa süreli az miktarda kanama olur. Daha sonra birkaç gün lekelenme şeklinde kahverengi, koyu kırmızı kanama olur.

Zarın yapısına göre ağrı miktarı değişmektedir. Kalın kenarlı zarlarda  ya da tam kapalı kızlık zarlarında zorlama olursa ağrı miktarı ve kanama fazla olur.

İlk birliktelikte ön sevişme olmadan, kuru ve kayganlaşmamış vajina içine penis girişi olursa ağrı, kanama miktarı, yanma ve batma hissi fazla olur.

Evlilik öncesi eşler mutlaka cinsel danışmanlık almalıdır.

Kızlık zarı üzerinde adet kanının geçebileceği, vajinal sekresyonların dışarı atılabileceği bir açıklık bulunur. Spermin yumurtayı dölleyebilmesi için çok az miktarda meni ya da zevk suyunun içindeki spermin bu açıklıktan geçmesi yeterli olabilmektedir. Nadir görülse de üzerine boşalma ile gebelik oluşabilmektedir.

Kızların ilk ilişkisi her zaman istenilen kişiyle, istenilen zamanda olmayabiliyor. Talihsiz bir cinsel deneyim yaşayan kızların sayısı maalesef oldukça fazladır. Çoğu zaman bu durum psikolojik travmayı da beraberinde getirir.

Günümüzde çok sayıda genç kız kızlık tamiri yani zar dikimi istemiyle jinekologa başvuruyor.

Hymenoplasti (zar dikimi) ameliyatı temel olarak yırtılan dokuların kesilerek yeniden uç uca dikilmesi prensibine dayanır.

Halk arasında Geçiçi Kızlık Zarı Dikimi ve Kalıcı (flep yöntemi) Kızlık Zarı Dikimi olarak bilinen  Hymenoplasti işlemi Lokal ya da Genel anestezi ile yapılabilir.

Kalıcı kızlık zarı dikimi için tahmini ilişki tarihinden en az 1.5-2 ay önce işlem yapılmalıdır. 

Geçici kızlık zarı dikiminde ise 1 hafta içinde birliktelik planlanmalıdır.

Operasyon süresi  ortalama 20-30 dakikadır.

Geçici kızlık zarı dikiminde amaç vajina girişini ince dikişlerle daraltmak, birliktelik esnasında kesin kanamayı sağlamaktır. İşlemden sonra 1 hafta içinde birliktelik olmalıdır.  Lokal ya da genel anestezi ile işlem yapılabilir. 

Kalıcı kızlık zarı dikiminde daha önce yırtılan kısımlar kesilerek uç uca mikrocerrahi yöntemiyle dikilebilir. Vajina girişinde genişleme olduysa vajina girişinden doku çıkarılarak vajina ve hymen dikilir. Flep yöntemi de mikrocerrahi yöntemi de başarı oranı yüksek işlemlerdir. Kalıcı kızlık zarında iyileşme 1.5-2 ay içinde olmaktadır. %5 hastada dikişler esneyebilir. Bu hastanın doku iyileşmesine, yara bakımına ,enfeksiyon gibi nedenlere bağlıdır. 

Kalıcı kızlık zarı tutmazsa tahmini ilişki tarihinden 1 hafta önce geçici kızlık zarı dikilebilir.

Dikiş işleminden sonra hasta ertesi gün banyo yapabilir. Hijyene ekstra dikkat etmesi gerekir, toplu kullanıma açık tuvaletlerden, havuz, hamam, sauna gibi yerlerden yaklaşık 1 hafta uzak kalmalıdır. Verilen ilaçları kullanmalıdır. Dikişlere zarar vermemek için bacakları tam açmayı gerektirecek sporlardan ve aktivitelerden kaçınılmalıdır.

SORUNUZ MU VAR?

Sorularınızı Whatsapp üzerinden bize iletin. En kısa zamanda cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.

Randevu almak için hemen bizi arayın.