Organik nedenler içerisinde var olan kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve hormonal değişiklikler (hamilelik menopoz gibi süreçler) sayılabilir.
Psikolojik nedenler ise cinsel yönelim bozuklukları, travmalar, psikiyatrik hastalıklar, sosyokültürel sebepler, yanlış inanışlar, cinsel mitler olarak sıralanabilir.
Erken boşalma, cinsel istek ve uyarılma bozuklukları, sertleşme bozuklukları, orgazm bozuklukları, ağrılı boşalma erkeklerde sık görülen cinsel işlev bozukluklarıdır.
Cinsel istek ve uyarılma bozuklukları, orgazm bozuklukları, vajinismus, ağrılı cinsel birleşme ise kadınlarda sık görülen cinsel işlev bozukluklarıdır.
Cinsel istek ve uyarılma bozuklukları, orgazm bozuklukları, vajinismus, ağrılı cinsel birleşme ise kadınlarda sık görülen cinsel işlev bozukluklarıdır.
Cinsellik kadın ve erkek ilişkisinin sağlıklı olması için uyum içinde yaşanması gereken bir süreçtir. Ancak bazı durumlarda aslında ‘’kolaylıkla yaşanan’’ cinsellik süreci hem kadınlar hem de erkekler için kabusa dönüşür. Kadın ve erkeklerde çeşitli nedenlerle cinsel işlev bozuklukları ortaya çıkar. Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluğu vajinismustur.
Kadının birlikteliği istemesine rağmen korkuları nedeniyle cinsel ilişkiye girememesine vajinismus denir. İlişki başlamadan hemen önce ve ilişki deneyimleme sırasında endişe, korku, genital bölge kaslarının kasılması, eşi itme, bacak kapama gerçekleşir. Kadın cinsel birleşme esnasında ya da cinsel birleşme girişiminde şiddetli ağrı ve kasılma hisseder. Her türlü yakınlaşma bir kasılma nedenidir. Eşler arasında herhangi başka sorun bulunmazken 6 aydır birlikte olamama ve birliktelik girişiminde bu belirtilerin olması durumuna vajinismus denir.
İlk gecede yaşanacaklar, kızlık zarındaki kanama nedenli hastaneye kaldırılabileceği şeklinde dramatik öyküler, çocukluk çağından itibaren genç kızları korkuya sürükler. Cinselliğin olumsuz olduğu, seksten kaçınılması gerektiği o kadar yerleşmiştir ki kadın istemsizce cinselliği reddeder. Kültürel kimlik burada önem arz eder. Ataerkil ve tutucu toplumlarda daha sık görülür. Ayıp, günah, yasak öğretileri genç kızın eşine kendini teslim etmesinde psikolojik olarak zorluk çıkarabilir. Yakın çevreden duyulan abartılı kanama, kilitlenme, şiddetli ağrı düşünceleri kadının kâbusu olur. Kadın kasılmalarını, itme gibi tepkilerini kontrol edemez. Bunların dışında karakter olarak kontrolcü yapı, istenmeyen evlilik, taciz, tecavüz gibi travmalar da vajinismus nedenlerindendir
Sorun genellikle tek bir ilaç, cerrahi işlem, psikoterapi metotlarıyla tek seansta çözülmez. Tedavi eşi de içeren bir süreçtir. Her kadının, her çiftin kendisine özel tedavi süreci belirlenir.
- Başlangıç olarak eşler dinlenir ve detaylı bilgileri alınır.
- Jinekolojik muayene tamamlanıp anatomik bozukluk olmadığı tespit edilir
- Eşler arası iletişim gözlenir
- Erkekte cinsel işlev bozukluğu olmadığı tespit edilir
- Çift terapisi, bireysel terapilerle cinsellik algısı yönetilir
- Psikolojik danışmanlık önerilir
- Parmak egzersizleri yada botox uygulamaları denenebilir.
- Bazı çiftlerde sadece cinsel eğitim çözüm olurken, bazı çiftlerde uzun soluklu kombine tedavi yöntemleri uygulanır.
- Tedavisi olan bu hastalıktan çiftlerimiz mutlaka kurtulmalıdır. Sağlıklı ilişki için hekimlerden destek almayı unutmayın.
İlişki sırasında ağrı, acı, yanma, batma şikayetleri olması durumuna disparoni denir. Ağrı ilk cinsel deneyimle başlayabileceği gibi daha sonraki zamanlarda da gelişebilir. Disparoni tanısı koyabilmek için şikayetlerin 6 aydır var olması gerekir.
Disparoninin sık görülen nedenleri enfeksiyonlar ve vajinal kuruluktur. Derin kasık ağrıları ise genelde miyom, kist, bağırsaklardaki sorunlar veya batın içi yapışıklıklar kaynaklı olabilir.
Yapılan muayene ile ağrının kaynağı anlaşılır ve nedene yönelik tedavi planlanır.
Cinsel isteksizlik cinselliği yaşama arzusunun kadın ve erkekte az olmasıdır. Cinsel istek sorunu olmayan bireylerde cinsellikle ilgili düşünmekle, konuşmakla cinselliğin hayalini kurmakla cinsel arzular harekete geçer. Kişi şehvet duyar. Cinsellik eylemini gerçekleştirmek isteği ön plana çıkar. Ancak cinsel isteksizlikte cinsel arzular çok kısıtlıdır, birey şehvet duymaz.
Cinsel isteği oluşturan beş duyumuzdur. Beş duyumuzla algıladığımız uyaran miktarı az olursa isteksizlik gelişebilir. Örneğin bazı kokular, özellikle kadınlar için dokunma, erkekler için görsel uyaranlar şehvet yaratır. Kişiden kişiye uyaranın yarattığı etki değişkenlik gösterir.
Bunun dışında bilinç dışı etkilenmelere neden olan şehvet artırıcı unsurlar vardır. Kadın ve erkeğin libidosunu artıran bilinç dışı istek uyarıcı faktörleri keşfetmek gerekebilir.
Hormonal süreçler cinsel istekte değişkenlik yaratır. Örneğin menopoz ya da hamilelik gibi süreçlerde kadınlarda istek azalır. Kronik hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar cinsel isteği azaltabilir.
İlişkisel rollerin de eşler üzerinde cinsel istek açısından önemli etkisi vardır. Örneğin yetişkin bireyler birbirlerine anne baba rolleriyle yaklaşırlarsa çiftin cinsel rolleri kısıtlanır. Evlilikteki roller cinselliği öldürebilir.
İlişkilerde istek uyarıcı unsurlar eşle paylaşılabilir. Fanteziler konuşulabilir. Cinsel hayat renklendirilebilir. Erotik bir ilişki özgürce kendini ve isteklerini ifade eden çiftlerde daha yoğun olarak gözlenir.
Eşlerin beklentileri karşılandıkça pozitif etkileşimle çiftlerin isteği artabilir.
Organik ve afrodizyak etkili gıdalar cinsel isteği artırabilir. Bireyin kendine bakması, sağlıklı ve enerjik olması eşler arasında çekimi artırır.
Uygun ortam cinsellik için önemli unsurdur. Mahremiyete uygun ortam sağlanmalıdır.
Sorularınızı Whatsapp üzerinden bize iletin. En kısa zamanda cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.
Randevu almak için hemen bizi arayın.